Een volgende stap in uw leven: trouwen. U vraagt zich vast af wat jullie daarvoor - behalve het ceremoniële gedeelte - moeten regelen. De wet regelt al een groot gedeelte. Is dit wel wat jullie willen?

Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden

Vóór het huwelijk moeten aanstaande echtgenoten kiezen of ze in gemeenschap van goederen willen trouwen of op huwelijkse voorwaarden. Als u niet vóór uw huwelijk bij uw notaris huwelijkse voorwaarden maakt, trouwt u automatisch in gemeenschap van goederen.

In gemeenschap van goederen

Trouwen in gemeenschap van goederen betekent dat u vanaf het ‘ja-woord’ samen één vermogen hebt. Komt een einde aan het huwelijk bijvoorbeeld door echtscheiding of overlijden, dan heeft elke echtgenoot recht op de helft van het vermogen. Niet alleen de bezittingen worden gedeeld, maar ook de schulden. Door huwelijkse voorwaarden kunt u zelf kiezen of en welke bezittingen of schulden u op welke manier wilt delen. Met huwelijkse voorwaarden kunt u in de meeste gevallen voorkomen dat schuldeisers aanspraak kunnen maken op het vermogen van de andere echtgenoot.

Huwelijkse voorwaarden

Ondernemers kiezen vaak voor huwelijkse voorwaarden, dan blijven bijvoorbeeld de vermogens van beide echtgenoten gescheiden. Een andere reden om voor huwelijkse voorwaarden te kiezen is dat één van beide echtgenoten meer vermogen dan de ander heeft opgebouwd of dat één van beiden zicht heeft op een schenking of erfenis. Ook tijdens het huwelijk kunt u nog kiezen voor huwelijkse voorwaarden.

De keuze voor gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden hangt af van uw persoonlijke situatie. Het is dus goed u vóór het huwelijk door ons te laten adviseren wat het beste past bij jullie situatie.