Voor mensen die geen testament hebben, regelt de wet hoe hun erfenis wordt verdeeld. Als u zelf wilt bepalen hoe jouw erfenis wordt verdeeld, maakt u een testament. Met een testament kunt u er ook voor zorgen dat belasting wordt bespaard of uitgesteld. Maar er zijn ook nog heel veel andere redenen voor een testament.

Wie krijgt de erfenis?

De wet regelt wie uw erfenis krijgt en hoe uw erfenis wordt verdeeld. Als u getrouwd bent, erft u grond van de wet uw echtgenoot. Bent u getrouwd én heeft u kinderen, dan delen zij ook mee in uw erfenis. Zij moeten wachten op hun deel totdat de laatste ouder dood is. Heeft u geen echtgenoot of kinderen, dan erven uw familieleden (bloedverwanten), uw ouders en broers en zussen, maar ook juw halfbroers en -zussen als uw ouders – na een echtscheiding – zijn hertrouwd of eerder getrouwd zijn geweest.

Redenen om een testament te maken

Er zijn veel redenen om een testament te maken. Als partners niet getrouwd zijn, erven zij niet van elkaar als zij geen testament hebben gemaakt. Ook voor getrouwde ouders met kinderen is het aan te raden een testament te maken. U kunt namelijk de wettelijke regeling die voor getrouwde ouders met kinderen geldt op een aantal punten aanpassen aan de persoonlijke situatie. Of u kunt een regeling treffen wie voor de kinderen moet zorgen als u er niet meer bent. Als u eerder getrouwd bent geweest, is het zeker van belang om u door ons te laten voorlichten of de wettelijke regels voor uw persoonlijke situatie geschikt zijn. Of als u het voor uw partner en de kinderen fiscaal zo gunstig mogelijk wilt regelen.

Goed doel

Een andere reden om een testament te maken, is het benoemen van een goed doel tot erfgenaam in plaats van uw ouders en broers en zussen die toch al op leeftijd zijn. Een vaak voorkomende reden voor het maken van een testament is de zogenaamde uitsluitingsclausule. Hiermee regelt u dat uw erfgenamen (degene die uw erfenis krijgen) bij een echtscheiding uw erfenis niet met een ex-partner hoeven te delen.

Testament beoordelen

Als u al een testament heeft, is het goed om het testament regelmatig tegen het licht te houden. Wetten en regels, maar ook uw persoonlijke situatie en wensen veranderen. Het testament kan dan anders uitwerken dan u had bedoeld. Het is daarom raadzaam uw testament regelmatig door ons te laten beoordelen.

U kunt vanzelfsprekend ook direct contact met ons contact opnemen voor advies over uw testament.